Calculul Canalului si a cosului de fum

 

proiectare rapida la Termic.ro
Aveti nevoie de proiectare profesionala offline?

Pentru proiectare in domeniul termic, BilTerm este produsul ideal.

In cazul in care veti utiliza o centrala termica care nu are incorporat si sistemul de evacuare a gazelor arse este bine sa stiti ca o dimensionare corecta a cosului si canalului de fum va infuenta in mod direct functionarea in conditii optime a solutiei de incazire aleasa.

Pentru cosul de fum - acesta se construieste avand sectiuni rotunde, patrate sau dreptunghiulare. Daca veti construi un cos de fum cu sectiunea dreptunghiulara este bine sa aveti in vedere faptul ca raportul laturilor sa fie mai mare decat 0,7. Materialele de constructie al cosurilor de fum trebuie sa fie materiale rezistente la temperaturi inalte. Cosul de fum trebuie sa depaseasca cu minim 500 de mm coama acoperisului pentru a asigura un tiraj natural corect. Daca acoperisul este sub forma unei terase atunci inaltimea cosului peste terasa trebuie sa fie de minimum 1 metru.

ATENTIE !!! Cosurile de fum trebuie sa fie izolate termic in asa fel incat sa nu existe pericolul ca, la contactul cu suprafete reci ale cosului, gazele rezultate din ardere sa condenseze.

Cosurile de fum trebuie sa fie construite bine izolate sau departe de orice element de constructie inflamabil.

Sectiunea unui cos de fum nu poate fi mai mare de 2 m2 . Se pot conecta la un astfel de cos doar atatea cazane a caror necesitati de eliminare a gazelor arse, insumate, nu depasesc sectiunea de 2m2. Daca depaseste atunci cosul de fum trebuie compartimentat.

CANALUL DE FUM - face legatura dintre focarul centralei si cos. Daca aveti tiraj natural etse necesar ca lungimea canalului defum sa nu fie mai mare decat 1/3 din inaltimea cosului. Aceasta sectiune a instalatiei de evacuare a gazelor arse trebuie sa contina ferestre de vizitare si de curatare etans construite, metalice. De asemenea este necesar sa aveti incorporate claete de explozie in asa fel incat , in cazuri extreme, acestea sa asigure disiparea fluxului exploziei sub limita de rezistenta a zidariei.


Date rezultate din calculul necesarului de caldura pentru incalzire
Introduceti necesarul de energie termica pentru incalzire in KW in KW
Introduceti necesarul de energie termica pentru apa cald amenajera in KW
Tirajul total al cosului de fum in N/mp
Inaltimea h a cosului de fum in metri
Debitul gravimeric al cosului in kg/h
Sectiunea libera a cosului de fum in mp
Pentru calcul s-au luat in consideratie valorile de 1,24 kg/mc pentru densitatea aerului si 0,82 kg/mc pentru densitatea gazelor de ardere. Constanta c=1450.
   
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Copyright © 2018
Smartbyte Inc. All rights reserved